Zwembadinstallatie: de technische onderdelen van het zwembad

Het aanleggen van een zwembad is meer dan het plaatsen van een kuip met water in de grond. Voor helder en schoon zwemwater is een kwalitatieve zwembadinstallatie vereist. De technische onderdelen waar deze installatie uit is opgebouwd, moeten op een vakkundige wijze worden geplaatst en aangesloten.

Als we bij ZwemParels een zwembad aanleggen, maken we uitsluitend gebruik van de beste kwaliteit zwembadonderdelen. Deze selecteren wij aan de hand van uw persoonlijke wensen en behoeften. Door goed naar u als klant te luisteren, bepalen we wat uw zwembad nodig heeft. Deze onderdelen worden door onze eigen installateurs aangesloten. Zo bent u verzekerd van een zwembadinstallatie die jarenlang meegaat en kunt u op ieder gewenst moment genieten van kraakhelder zwemwater.

Vakkundige installatie van uw zwembad

Bij ZwemParels werken we voor de aanleg van uw zwembad met een vaste selectie van gespecialiseerde professionals. Zodoende kunnen wij de volledige aanleg van uw zwembad, inclusief de plaatsing en aansluiting van de technische onderdelen voor u verzorgen. Onze specialisten zijn de beste binnen hun vakgebied. Als klant weet u dus zeker dat alle (technische) onderdelen en elementen op vakkundige wijze worden geïnstalleerd.

Offerte aanvragen

Het belang van een goede zwembadinstallatie?

Een goede zwembadinstallatie is van cruciaal belang om optimaal van uw zwembad te kunnen genieten. De technische onderdelen van het zwembad garanderen onder andere de veiligheid, door het water schoon en hygiënisch te houden. Daarnaast verzekert de zwembadinstallatie u van eenvoudig onderhoud. Verder kunnen de juiste onderdelen zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing.

Met onze hoogwaardige zwembadinstallaties geniet u niet alleen van kristalhelder en zuiver water, maar bespaart u ook aanzienlijk op stroom- en verwarmingskosten. Bovendien is uw zwembadinstallatie makkelijk op afstand te bedienen en in de gaten te houden. Reguleer de temperatuur en waterbehandeling eenvoudig met een handige app of afstandsbediening.

Onderdelen van een zwembadinstallatie

De zwembadinstallatie is opgebouwd uit drie verschillende technische onderdelen die met elkaar samenwerken om het zwemwater op het juiste kwaliteitsniveau te houden. Dit zijn de zwembadpomp, de filters en het waterbehandelingssysteem.

  • Zwembadpomp: Een zwembadpomp is het kloppende hart van uw zwembad. De pomp zorgt onder andere voor de circulatie van het water. Daarnaast is de pomp onmisbaar voor de filtratie van het water. De pomp zorgt er namelijk voor dat het water in het zwembad wordt aangezogen en via de filters weer terug in het zwembad wordt geblazen. Het is daarom belangrijk om te investeren in een kwalitatieve zwembadpomp zodat u kunt genieten van fris en kristalhelder zwemwater.
  • Filtersysteem: De zwembadfilter is een essentieel onderdeel van elk zwembad. Via het filtratiesysteem worden alle vuildeeltjes uit het zwembadwater verwijderd. Hierdoor blijft het water helder en schoon. Er zijn verschillende soorten zwembadfilters verkrijgbaar, bijvoorbeeld filters met zandfiltervulling en filters met glasparels. Beide types filters bieden een grondige zuivering van het water. De zwembadfilter werkt in combinatie met de zwembadpomp die het water aanzuigt en, nadat het is gefilterd, weer terug in het zwembad pompt.
  • Waterbehandeling: Het water in het zwembad moet uit hygiënisch oogpunt gedesinfecteerd worden. Dit gebeurt vaak met chloor, maar er zijn tegenwoordig ook systemen beschikbaar waarbij het water wordt gefilterd door middel van zoutelektrolyse of -hydrolyse. Op deze manier is het mogelijk om een biologisch zwembad aan te leggen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Starline Pure Water. Wat voor methode er ook wordt gebruikt voor de desinfectie, er is een waterbehandelingssysteem nodig dat zorgt voor de juiste hoeveelheid chloor of ander desinfectiemiddel in het water.

Overige onderdelen en accessoires

Naast de bovengenoemde cruciale onderdelen voor het zwembad zijn er nog verschillende optionele zaken die u aan uw zwembad toe kunt voegen. Deze maken ook deel uit van de complete zwembadinstallatie.

  • Verwarming: Als u ook als het iets minder warm is, wilt genieten van uw zwembad, is het mogelijk om het zwembad te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten zwembadverwarming. Zo is het mogelijk om het zwembad aan te sluiten op de CV. Bij ZwemParels maken we echter het meest gebruik van lucht-water warmtepompen om zwembaden te verwarmen. Een warmtepomp is de meest efficiënte manier om uw zwembadwater op temperatuur te houden. Door warmte uit de lucht te halen, verwarmt de warmtepomp het zwembad. Zelfs bij temperaturen tot 0 graden Celsius kan een warmtepomp het zwemwater opwarmen. Op deze manier kunt u het hele jaar door zwemmen in uw eigen zwembad.
  • Zwembadafdekking: Met een zwembadafdekking bespaart u energie, zorgt u dat er minder vuil in het zwembad terechtkomt en is het zwembad veilig afgesloten als het niet gebruikt wordt. Bij ZwemParels bieden we verschillende hoogwaardige lamellen zwembadafdekkingen aan. Een dergelijk zwembadrolluik is bijvoorbeeld ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Daarnaast is het ook mogelijk om het zwembad te voorzien van solar lamellen. Deze lamellen zetten de energie van het zonlicht om in warmte voor uw zwembad.
  • Verlichting: Een zwembad in de tuin is er niet alleen om heerlijk verkoeling in te zoeken, het fungeert ook als het stralende middelpunt van uw tuin. Uit visueel opzicht is het zwembad een verrijking, al helemaal als u het zwembad mooi verlicht. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten zwembadverlichting met diverse mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor LED-verlichting waarvan u de kleur kunt veranderen. U kunt kiezen voor onderwaterverlichting, maar ook voor lampen in de zwembadrand en om het zwembad.  Met onze verlichting krijgt uw zwembad een spectaculaire look en kunt u tot in de late uurtjes blijven zwemmen.
  • Jetstream: Met een tegenstroomsysteem kunt u in uw eigen tuin zwemmen alsof het een 25 meterbad is. De jetstream creëert een krachtige tegenstroom in het water. Hierdoor kunt u tegen de stroom in zwemmen en lijkt het alsof u langere afstanden aflegt, terwijl u eigenlijk op dezelfde plek blijft. Dit betekent dat u eindeloos “baantjes kunt trekken” zonder tegen de rand van het zwembad te botsen. Ideaal voor mensen die fit willen blijven of werken aan hun conditie in hun eigen tuin.

Zwembad techniek

Technische ruimte

De technische onderdelen van het zwembad moeten ergens ondergebracht worden. Dit kan bijvoorbeeld in de kelder of garage van uw woning zijn. Daarnaast kunnen we een technische ruimte voor u bouwen waar we zwembadpomp en het filtersysteem in kunnen huizen.

Een stijlvolle oplossing voor het wegwerken van de technische installatie van het zwembad is een poolhouse. Het poolhouse biedt ruimte voor een technische ruimte, maar fungeert tegelijkertijd als plek waar u zich om kunt kleden, kunt douchen en heerlijk kunt ontspannen na het zwemmen.

We kunnen verschillende soorten poolhouses voor u bouwen, wisselend van varianten met een overdekt terras tot poolhouses met een afgesloten binnenruimte. Ook kunnen we wellness-voorzieningen als een sauna integreren in een poolhouse.

Zwembadonderhoud

Bij ZwemParels streven we ernaar om het onderhoud van uw zwembad tot een minimum te beperken. Dit doen we bijvoorbeeld door het zwembadonderhoud zoveel mogelijk te automatiseren. Zo maken we gebruik van systemen met geavanceerde digitale meters om de pH-waardes van uw zwembadwater continu te controleren en de perfecte hoeveelheid chloor toe te voegen. Daarnaast bieden we handige apps waarmee u eenvoudig de kwaliteit van uw zwembadwater kunt monitoren.

Om de filters schoon te houden moet u deze ongeveer een keer per week terugspoelen. Ook het wekelijkse terugspoelen van uw zwembad kunt u automatiseren met ons automatische terugspoelventiel. Het is zelfs mogelijk om het schoonmaken van het zwembad te laten verzorgen door een zwembadrobot. Deze slimme robot reinigt uw zwembad volledig automatisch, zodat u er zelf nauwelijks naar hoeft om te kijken.