EEN POOLHOUSE BIJ UW ZWEMBAD

Een poolhouse is een fraaie toevoeging aan uw tuin met zwembad. U kunt er na het zwemmen douchen, omkleden en heerlijk ontspannen. Rust uw poolhouse uit met wellnessvoorzieningen als een sauna of whirlpool voor nóg meer comfort. Ook is het mogelijk om uw bijgebouw te voorzien van een buitenkeuken, open haard of bar.

Uw poolhouse is bij uitstek de plek om lekker te relaxen na het zwemmen, maar ook om te genieten van warme zomeravonden of om diners te organiseren met vrienden of familie. Bij ZwemParels kunnen we uw tuin met zwembad direct voorzien van een op maat gemaakt poolhouse. We bouwen poolhouses in alle stijlen, van strak en modern tot landelijk. Daarbij maken we gebruik van verschillende materialen zoals hout, beton en aluminium.

WAT IS EEN POOLHOUSE

Een poolhouse is een bijgebouw bij uw zwembad en bedoeld om na het zwemmen af te douchen, om te kleden en even helemaal tot rust te komen. Een poolhouse wordt doorgaans uitgerust met een omkleedruimte en douchefaciliteiten.

Maar dat is niet alles. Voor extra luxe en comfort kunt u uw poolhouse bijvoorbeeld voorzien van een ingebouwde sauna, een privé spa, een keuken of een bar. Ook biedt een poolhouse plek aan de technische onderdelen van een zwembad.

Bent u na het lezen van deze pagina overtuigd van de toegevoegde waarde van een poolhouse bij uw zwembad? ZwemParels ontwerpt en realiseert de mooiste maatwerk poolhouses. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

WAAROM EEN POOLHOUSE

Een poolhouse is een verrijking voor iedere tuin met zwembad. Het bijgebouw dient als een stijlvolle ontspanningsruimte die het luxe karakter van uw tuin benadrukt. Geniet na het zwemmen onder het overdekte terras van uw tuin, kom even helemaal bij in uw eigen jacuzzi of ontspan in uw eigen sauna. Doordat u na het zwemmen kunt afdouchen in uw poolhouse, hoeft u niet met uw natte zwemkleding uw woning in te lopen.

Verder is een poolhouse bij uitstek een geschikte plek om de technische onderdelen van het zwembad zoals de zwembadpomp stijlvol in weg te werken.

Voordelen poolhouse:

 • Geeft uw tuin een luxe uitstraling
 • Op veel verschillende manieren te gebruiken
 • Geschikt voor wellnessfaciliteiten
 • Dient als opslagruimte
 • Biedt plek aan technische onderdelen van het zwembad zoals de pomp
 • Zorgt voor een waardestijging van uw woning

Wilt u een tuin met zwembad en poolhouse laten ontwerpen? ZwemParels verzorgt totaalprojecten waarbij we uw complete tuin met zwembad ontwerpen en aanleggen. Daarbij kunnen we ook constructies als poolhouses voor u bouwen. Door uw tuin, poolhouse en zwembad als onderdeel van een totaalproject tegelijkertijd te laten ontwerpen, weet u zeker dat alle onderdelen perfect bij elkaar passen en elkaar versterken.

PLAATS IN DE TUIN

Om optimaal te kunnen genieten is het belangrijk om de juiste plek in de tuin te kiezen voor uw poolhouse. U wilt bijvoorbeeld dat het poolhouse dicht bij het zwembad staat. Het is bij de plaatsing verder erg belangrijk om rekening te houden met de inval van het zonlicht. Het is niet verstandig om de constructie zo te plaatsen dat het terras de hele dag volledig in de schaduw ligt. Anderzijds is het ook niet fijn om een groot deel van de dag vol in de zon te zitten. Daarnaast wilt u beschutting van de wind.

WELKE STIJL

Of u nu een landelijk tuin of een strakke, moderne tuin met zwembad heeft (of wilt) er is altijd een passend poolhouse te verzinnen.  De gebruikte materiaalsoort heeft een grote invloed op het uiterlijk van uw poolhouse. Zo maken we voor landelijke poolhouses veelal gebruik van robuuste materialen als eikenhout, terwijl materialen als aluminium of beton juist erg geschikt zijn voor de bouw van strakke, moderne constructies. Door gebruik van de juiste materialen en vormgeving zorgen we dat het poolhouse perfect aansluit op uw tuin, woning en zwembad.

Er zijn verschillende soorten poolhouses. Zo kan het bijgebouw een overdekt maar open terras hebben. Daarnaast zijn er ook varianten waarbij het terras afsluitbaar is met schuiframen, waardoor er als het ware een tuinkamer ontstaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een poolhouse met zowel een buiten- als een afgesloten binnenruimte. U kunt de constructie voorzien van faciliteiten als: overdekte loungeruimte, wellnessvoorzieningen, bar, keuken, haarden de technische ruimte zwembad.

landelijk poolhouse

LANDELIJK POOLHOUSE

Heeft u een mooie landelijke tuin met een zwembad? Of wilt u die laten ontwerpen? Dan past een landelijk model prachtig in dat tuinontwerp. Landelijke poolhouses hebben kenmerken als een zadeldak met riet, dakpannen of hout, robuuste balken en schoren. Door deze rustieke elementen doet uw poolhouse denken aan een ouderwetse stal of schuur. Ideaal voor in een landelijke boerderijtuin.

cottage poolhouse

COTTAGE POOLHOUSE

Ook een cottage past uitstekend in een landelijke tuin of een natuurlijke tuin. In vergelijking met een landelijk poolhouse wordt er voor cottage poolhouses gebruikgemaakt van fijnere en minder robuuste elementen. Hierdoor heeft een cottage poolhouse een zeer sierlijke uitstraling. Cottage poolhouses zijn er bovendien ook met platte daken. Deze poolhouses passen erg mooi in strakke landelijke tuinen.

Modern poolhouse

MODERN POOLHOUSE

Voor een strakke, hedendaagse tuin wilt u natuurlijk een modern design. Met hun strakke lijnen en kleuren als zwart, wit of grijs, vormen moderne poolhouses een prachtige eyecatcher in uw moderne tuin met zwembad. Door het gebruik van hedendaagse materialen krijgt uw poolhouse een extra exclusieve uitstraling. ZwemParels ontwerpt en bouwt de mooiste design poolhouses.

6 POOLHOUSE IDEEËN

Het leuke aan een poolhouse is dat u de constructie op veel verschillende manieren in kunt richten. Zo kunt u het gebouw helemaal afstemmen op uw wensen en voorkeuren. Gebruik het bijgebouw bijvoorbeeld als wellnessruimte, om gasten te ontvangen of als speelparadijs voor de kinderen.

Door een poolhouse met bar aan uw tuin met zwembad toe te voegen, krijgt uw tuin in een klap een gezellige en feestelijke uitstraling. Kies voor een bar buiten onder de overkapping of voor een indoor bar in het afgesloten deel van uw constructie zodat u ook als het winter is in uw poolhouse kunt genieten van uw favoriete drankje. Met een poolhouse met bar geniet u op ieder gewenst moment van een vakantiegevoel in uw eigen tuin.

Wat heeft er een meer kalmerende werking dan een knapperend houtvuur? Met een knusse haard in uw tuinconstructie zult u genieten van lange, romantische avonden in uw eigen tuin. Bovendien zorgt een open haard ervoor dat u ook gebruik kunt maken van uw poolhouse als het wat frisser wordt.

Of het nu gaat om een ontspannende hottub of jacuzzi of een heerlijke sauna, uw poolhouse is de ideale plek om deze wellnessvoorzieningen in onder te brengen. We kunnen bijvoorbeeld een heerlijke jacuzzi op het overdekte terras voor u installeren of een sauna inbouwen in uw poolhouse. ZwemParels is gespecialiseerd in de aanleg van wellness-faciliteiten. Daarmee maken we van uw tuin met zwembad een heerlijke loungetuin.

Staat u graag in de keuken? Dan is een buitenkeuken in uw tuin echt iets voor u. Met een buitenkeuken in uw tuin kunt heerlijk koken in de prachtige, groene setting van uw tuin. Geniet van gezellige diners met vrienden en familie.

Met een buitenkeuken zult u vaker in de tuin in eten en daardoor meer gebruikmaken van uw tuin. Hierdoor creëert u een onvervalst vakantiegevoel, zonder dat u daarvoor op reis hoeft.

Heeft u spelende kinderen? Dan is een poolhouse ook in te richten als een gezellige speelruimte. Voorzie het terras bijvoorbeeld van een leuke knutsel- of speeltafel. Ook kunt u een indoor speelkamer realiseren in de constructie. Hier kunnen de kinderen ook als het weer wat minder is heerlijk spelen in hun eigen veilige ruimte in de tuin.

HOEVEEL KOST EEN POOLHOUSE

De prijs is afhankelijk van veel verschillende factoren en kan daardoor sterk uiteenlopen. Onder andere de gekozen materialen, het formaat en de accessoires zijn van invloed op de uiteindelijke prijs voor het poolhouse. Zaken als een verwarming, buitenkeuken, sauna of jacuzzi kunnen de prijs bijvoorbeeld doen oplopen. De gemiddelde prijs voor een poolhouse ligt tussen de €15.000 en €40.000.

PRIJS POOLHOUSE MET ZWEMBAD

Meestal wordt een poolhouse aangelegd in combinatie met een zwembad. De kosten voor de aanleg van een zwembad zijn onder andere afhankelijk van het formaat, het soort zwembad en de gekozen accessoires. De prijs van een Starline zwembad ligt doorgaans rond de €50.000. Een bouwkundig zwembad kost als snel €45.000.

Als u het volledige project in een keer laat uitvoeren bespaart u doorgaans kosten. U voorkomt dat werkzaamheden dubbel uitgevoerd moeten worden en we kunnen direct de grondwerken voor zowel het zwembad als het poolhouse uitvoeren.

AFWERKING POOLHOUSE

VERLICHTING

Met verlichting geeft u uw tuin een extra sfeervolle uitstraling en kunt u bepaalde elementen als het zwembad, poolhouse en bepaalde bomen of planten prachtig uitlichten. Daarnaast is de verlichting ook in praktisch opzicht belangrijk, als u ‘s avonds lekker in de tuin wilt zitten. U heeft de keuze uit diverse soorten verlichting zoals staande terraslampen of verlichting aan de overkapping. Daarnaast kunt u tafellampen op uw eet- en loungetafels zetten.

Met verlichting in uw tuin kunt u een verbinding creëren tussen de verschillende onderdelen van uw tuin. Laat de lampen vanuit uw poolhouse bijvoorbeeld op het zwembad schijnen en creëer zodoende een verbinding tussen deze twee elementen.

VERWARMING

Een verwarming is een must als u ook in de herfst en vroege lentemaanden gebruik wilt maken van uw poolhouse. Door een soort van verwarming te installeren verlengt u de periode waarin u lekker in de tuin kunt zitten aanzienlijk.

Om uw terras te verwarmen kunt u grofweg kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Terrasverwarmers op gas
 • Elektrische infraroodverwarming

Gasverwarming

Gasverwarming of gasheaters zijn een handige en energiezuinige optie. De installatiekosten zijn vaak iets duurder, maar dat wordt goedgemaakt doordat gasheaters voordeliger zijn in het gebruik dan elektrische infraroodstralers.

Elektrische infraroodverwarming

Als u kiest voor een elektrische verwarming op uw terras, dan heeft u grofweg de keuze uit korte golf en lange golf infraroodheaters.

Korte golf terrasverwarmers

Als u de infraroodstalers wilt gebruiken in een open ruimte, dan zijn korte golf terrasverwarmers de beste optie. Wind heeft namelijk weinig invloed op de korte golf infraroodstralen.

Korte golf terrasverwarmers geven bovendien een hogere temperatuur af dan de variant met de lange golf infraroodstralen. Korte golf terrasheaters zijn doorgaans wat groter en daardoor moeilijker op te hangen. Vaak zijn het staande heaters.

Een geschikt alternatief voor korte golf terrasverwarmers zijn quartz-lampen en halogeen-lampen. Deze zijn wat duurder, maar geven meer warmte af en stralen minder oranjerood licht uit.

Lange golf terrasverwarmers

Lange golf terrasheaters hebben als voordeel dat ze minder ruimte innemen en daardoor bijvoorbeeld aan het plafond of tegen de muur te bevestigen zijn. Bovendien stralen ze geen oranjerood licht uit. Lange golf terrasverwarmers geven een prettige temperatuur af, maar zijn vrij gevoelig voor wind. Hierdoor zijn ze beter geschikt in een (gedeeltelijk) afgesloten poolhouse en minder bruikbaar voor een volledig open terras.

Energieverbruik

Hoeveel energie het verwarmen van de constructie kost, hangt onder andere af van het totale oppervlak dat verwarmd wordt en of het om een gesloten, gedeeltelijk open of volledig open ruimte gaat.

 • Een overkapte ruimte – 250 watt per vierkante meter
 • Een volledig open terras – 350 watt per vierkante meter
 • Een poolhouse met glazen (schuif)wanden – 150 watt per vierkante meter

VERGUNNING POOLHOUSE

Als u een poolhouse of ander bijgebouw wilt plaatsen in uw tuin, moet u rekening houden met de vergunning. In principe moet u voor losstaande bijgebouwen in uw tuin een vergunning aanvragen. Vaak kunt u echter een vrijstelling krijgen voor deze vergunningsverplichting.

Die vrijstelling geldt als u in uw tuin niet meer dan 40 vierkante meter aan losstaande bijgebouwen heeft. Dit geldt voor het totale aantal bijgebouwen op het perceel. Het bijgebouw mag daarbij niet hoger zijn dan 3,5 m.

Voorbeeld: U heeft al een schuurtje in uw tuin dat een oppervlak van 10 m2 beslaat en u wilt een poolhouse bouwen. In dit geval mag uw poolhouse een oppervlak van maximaal 30 m2 beslaan (10 m2 + 30 m2 = 40 m2).

Daarnaast moet uw poolhouse voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Er mogen geen mensen in wonen. Om in een bijgebouw te mogen wonen is altijd een vergunning nodig. Bovendien moet de constructie dan worden goedgekeurd door een architect.
 • Het bijgebouw moet worden gebruikt voor zaken die verband houden met tuinonderhoud, tuinontspanning of opslag.
 • Het hoogste punt van de constructie mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.
 • De constructie moet binnen een straal van 30 meter van de woning staan.
 • In de achtertuin mag het bijgebouw niet dichter dan 1 meter van de perceelgrens staan.
 • In de zijtuin mag het bijgebouw niet dichter dan 3 meter van de perceelsgrens staan.
 • Het bijgebouw staat niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Let op: Sommige gemeenten stellen aanvullende voorwaarden. Informeer dus altijd bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft.

INSPIRATIE TUINEN

LAAT UW POOLHOUSE ONTWERPEN

Heeft u interesse in een poolhouse in uw tuin? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. Hierin brengen we uw wensen in kaart en laten we u aan de hand van voorbeelden en eerder gerealiseerde projecten zien wat de mogelijkheden zijn. Onze ontwerpers denken voortdurend met u mee en doen u passende suggesties.

Vervolgens zorgen we voor een op maat gemaakt ontwerp dat zowel esthetisch als in de praktijk voldoet aan al uw voorkeuren. Uw poolhouse sluit prachtig aan op uw zwembad en past perfect in uw tuin.

Het is mogelijk om een compleet nieuwe tuin met zwembad en poolhouse te ontwerpen, een poolhouse en zwembad in een bestaande tuin te plaatsen of een poolhouse te ontwerpen voor een bestaande tuin met zwembad.

MAAK EEN AFSPRAAK

Bij ZwemParels verzorgen we de bouw van op maat gemaakte poolhouses. Bij deze poolhouses maken we uitsluitend gebruik van hoogwaardige materialen en zorgen we voor een fijne afwerking. Door het gebruik van de juiste materialen, kleuren en vormen zorgen we dat uw poolhouse een prachtig samenspel vormt met uw zwembad, de rest van uw tuin en uw woning.

Wanneer u uw poolhouse door ZwemParels laat ontwerpen en bouwen, wordt zowel het ontwerp als de installatie verzorgd door onze eigen ontwerpers en vaklieden.