zwembadafdekking

Zwembadrolluik: houd uw zwembad schoon en veilig

Met een zwembadrolluik houdt u uw zwemwater schoon, uw tuin veilig en bespaart u energie. Bij ZwemParels kunnen we uw zwembad bij de installatie direct voorzien van verschillende soorten lamellen. Hiermee oogt uw zwembad nog stijlvoller, ook als het niet gebruikt wordt. Onze specialisten zorgen voor de installatie van het rolluik voor uw zwembad.

In dit artikel leggen we uit waarom een zwembadrolluik belangrijk is en wat voor keuzemogelijkheden u heeft bij het kiezen van een zwembadafdekking.

Voordelen van een zwembadrolluik

Een rolluik is eigenlijk een onmisbaar onderdeel van uw zwembad. Zonder afdekking wordt het water al snel troebel. Bovendien heeft u meer onderhoud aan uw zwembad en verspilt u energie.

Energiebesparing

Een zwembadrolluik levert een aanzienlijke energiebesparing op (tot wel 60%). De afdekking voorkomt immers dat er warmte ontsnapt. Hierdoor hoeft het zwembad minder te worden verwarmd, waardoor er minder energie nodig is om het op de gewenste temperatuur te houden. Dit kan vooral in de wintermaanden veel geld besparen. Daarnaast kan een zwembadrolluik ook helpen om de temperatuur van het water te verhogen. Wanneer het deksel dicht is, zorgt de zonnestraling ervoor dat het water in het zwembad opwarmt. Hierdoor wordt het water enkele graden warmer dan wanneer het deksel open zou zijn.

Een rolluik voorkomt bovendien dat er water uit het zwembad verdampt. Naast de financiële besparingen zorgt dit ook voor een milieuvriendelijkere levensstijl. De verminderde hoeveelheid energie die nodig is om het zwembad te verwarmen, resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Bovendien is een zwembadrolluik ook een duurzame keuze, omdat het de levensduur van het zwembad verlengt.

Zwembad rolluik lamellen

 

Zwemwater schoon houden

Een zwembadrolluik voorkomt dat er vuil, bladeren en ander afval in het zwembad terechtkomen. Zo blijft het zwembadwater helder en schoon, en hoeft het minder vaak te worden gereinigd. Bovendien kan een zwembadrolluik bijdragen aan de waterkwaliteit van het zwembad. Doordat het zwembad wordt afgesloten van de buitenlucht, houdt het namelijk ook de minder goed zichtbare vuildeeltjes buiten. Het water blijft vrij van stof, pollen en andere deeltjes die in het water kunnen komen als het zwembad niet afgedekt is. Zo geniet u van schoon en helder zwemwater.

Veiligheid van kinderen en huisdieren

Een zwembadrolluik draagt ook bij aan de veiligheid van kleine kinderen en huisdieren. Door het zwembad af te dekken als het niet gebruikt wordt, voorkomt u dat kinderen er op een ongezien ogenblik in kunnen vallen, met alle gevolgen van dien.

De meeste moderne zwembadrolluiken zijn voorzien van veiligheidsvoorzieningen die ervoor zorgen dat het rolluik niet zomaar kan worden geopend. Zo is er vaak een app of afstandsbediening nodig om het deksel te openen, waardoor kinderen er niet ongewenst bij kunnen komen. Dit verhoogt de veiligheid van het zwembad nog verder.

Minder algenvorming

Zwembadlamellen helpen bij het verminderen van algenvorming in het zwembad. Algen zijn een veelvoorkomend probleem in zwembaden en kunnen zorgen voor verkleuring van het water, een onaangename geur en zelfs gezondheidsrisico’s. Het gebruik van een zwembadrolluik draagt bij aan het voorkomen van algenvorming. Wanneer het zwembad niet in gebruik is, kan het rolluik gesloten worden. Hierdoor wordt er minder licht doorgelaten, wat ervoor zorgt dat er minder algengroei plaatsvindt in het water. Bovendien houdt het rolluik ook bladeren buiten het zwembad, waardoor er minder organisch materiaal in het water terechtkomt waar algen op kunnen groeien.

Hierdoor hoeft u minder onderhoud uit te voeren aan uw zwembad. Algen kunnen namelijk zorgen voor verstoppingen in het filtersysteem en de waterkwaliteit beïnvloeden. Door het gebruik van een zwembadrolluik geniet u niet alleen van schoon en helder water, maar bespaart u ook op onderhoudskosten.

Soorten zwembadrolluiken

Er zijn verschillende soorten zwembadrolluiken beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inbouw-systeem dat vrijwel volledig aan het zicht onttrokken wordt. Daarnaast verzorgen wij ook de installatie van opbouw-rolluiken, een systeem dat aan de kop of voet van het bad wordt geplaatst.

Deze systemen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten lamellen:

PC lamellen

Dit type lamellen is gemaakt van polycarbonaat, een materiaal dat bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid. PC lamellen zijn bestand tegen uv-straling en chemicaliën, waardoor ze lang meegaan en gemakkelijk te onderhouden zijn. Bovendien hebben ze een hoge isolatiewaarde, wat bijdraagt aan energiebesparing.

PVC lamellen

PVC lamellen zijn gemaakt van polyvinylchloride, een materiaal dat lichtgewicht en flexibel is. Dit maakt ze gemakkelijk te installeren en te gebruiken. PVC lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen worden aangepast aan de stijl van uw zwembad.

Proflex lamellen

Proflex lamellen zijn gemaakt van PVC met een speciale coating die zorgt voor extra stevigheid en duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en uv-straling, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in zonnige gebieden.

ZwembadrolluikSolar lamellen

Solar lamellen zijn speciaal ontworpen om zonne-energie te absorberen en te gebruiken om het zwembadwater te verwarmen. Door een transparante bovenlaag en een dichte onderkant vangen ze de het zonlicht op en houden ze de energie vast. Zodoende verwarmen de solar lamellen het water

Bij het kiezen van een zwembadrolluik is het belangrijk om te kijken naar uw specifieke behoeften en wensen. Elk type rolluik heeft zijn eigen unieke voordelen en kenmerken. U kunt zich het beste laten adviseren door een professional om te bepalen welk type rolluik het beste bij uw zwembad past.

Op afstand bedienbaar

Een van de grote voordelen van moderne zwembadrolluiken is dat ze op afstand bedienbaar zijn. Sluit het luik bijvoorbeeld snel af wanneer het begint te regenen of als de kinderen in de tuin willen spelen. Sommige van onze rolluiken kunt u bedienen via een afstandbediening, andere via een app op uw smartphone of tablet. Met deze app kunt u uw zwembadrolluik eenvoudig openen of sluiten, waar u ook bent. U hoeft dus niet meer in de buurt van het zwembad te zijn om het rolluik te bedienen.

Bij sommige modellen kunt u bijvoorbeeld instellen dat het rolluik automatisch sluit wanneer het begint te regenen of wanneer de zon ondergaat. Dit zorgt niet alleen voor extra comfort, maar kan ook bijdragen aan de veiligheid van uw zwembad.

Rolluik zwembad reinigen

Het regelmatig reinigen van uw zwembadrolluik is essentieel om de levensduur te verlengen en te zorgen dat de onderdelen niet beschadigd raken. Wanneer u uw rolluik niet schoonmaakt, kunnen vuil, algen en andere verontreinigingen zich ophopen en voor storingen zorgen.

Het reinigen van een zwembadrolluik is gelukkig eenvoudig en kan snel worden gedaan met een paar eenvoudige stappen. Maak met een borstel het vuil los en spoel het weg met wat water. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze het materiaal van het rolluik kunnen beschadigen. Daarnaast is het ook belangrijk om het rolluik te laten drogen voordat u het sluit om schade aan het rolluik te voorkomen.

Door af en toe uw rolluik te reinigen, zorgt u ervoor dat het goed blijft functioneren en een langere levensduur heeft. Het kost niet veel tijd of moeite en helpt u om uw investering in uw zwembad te beschermen en de levensduur van uw rolluik te verlengen.

Rolluik laten installeren?

Wilt u een rolluik laten installeren op uw zwembad? Of twijfelt u nog over een zwembad in de tuin en bent u op zoek naar meer informatie. ZwemParels is gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van complete tuinen met zwembaden. We realiseren zwembaden op maat en kunnen ook de rest van uw tuin aanleggen. We kunnen ook bestaande zwembaden voorzien van een zwembadrolluik.