SAUNA IN DE TUIN

Wilt u van uw tuin een luxueuze wellness-oase maken? ZwemParels heeft daarvoor de perfecte oplossing! Onze sauna’s op maat zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, variërend van traditionele Finse sauna’s tot infraroodsauna’s.

We bieden hoogwaardige producten die passen bij het interieur van uw tuin, waardoor er een harmonieuze buitenruimte ontstaat. Laat ons helpen om uw droomtuin te creëren!

Bij ZwemParels zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen van complete tuinen met zwembad en wellness. We ontwerpen dus niet alleen uw sauna, maar zorgen voor de volledige inrichting van uw tuin, inclusief bestrating, beplanting, tuingebouwen en verlichting. Op die manier zorgen we dat zwembad en sauna een integraal onderdeel van het tuinontwerp vormen. Onze eigen specialisten kunnen het ontwerp vervolgens voor u realiseren.

SAUNA OP MAAT

Als u een sauna in uw eigen tuin wilt, neem dan contact op met ZwemParels. Met onze expertise en jarenlange ervaring, kunnen wij het perfecte stukje wellness-technologie voor u samenstellen. Van een Finse sauna afgewerkt met hout tot een weldadig stoombad, ZwemParels heeft de kennis en vaardigheden om de perfecte sauna te creëren die voldoet aan uw persoonlijke behoeften. Relax uw spieren, verzorg uw huid en ontspan als nooit tevoren.

We kunnen ieder onderdeel van uw sauna aanpassen aan uw wensen. Kies zelf het aantal zit- of ligplaatsen, de houtsoort en de hoeveelheid glas. Wij helpen u bij het samenstellen van de sauna die past bij het beoogde gebruik en het ontwerp van uw tuin.

Werkwijze

1.   Persoonlijk gesprek

Bij ZwemParels zorgen we dat uw sauna precies past bij uw wensen en voorkeuren. In een persoonlijk gesprek brengen we uw wensen in kaart. Onze specialisten luisteren aandachtig naar uw behoeften. Of het nu gaat om het type verwarming, het aantal zit- of ligplaatsen, de houtsoort of de hoeveelheid glas – onze adviseurs helpen u graag bij het samenstellen van een maatwerk sauna.

2.   Ontwerp tuin en sauna

Aan de hand van het persoonlijk gesprek ontwerpen we uw sauna. Daarbij houden we niet alleen rekening met uw voorkeuren, maar ook met het ontwerp van de tuin, zodat uw sauna perfect tot haar recht komt in de omgeving. Het is ook mogelijk om een volledig nieuwe tuin met sauna te laten ontwerpen.

3.   Complete aanleg en installatie

Onze eigen specialisten verzorgen de bouw en installatie van uw sauna. Als u akkoord gaat met het ontwerp van de sauna bouwen onze eigen specialisten de constructie. Daarnaast installeren we de technische apparatuur, zodat u direct kunt genieten van een relaxte en gezellige saunabeleving.

Soorten buitensauna’s

Wilt u een buitensauna kopen? Bij ZwemParels kunnen we ieder type buitensauna voor u realiseren. U kunt kiezen uit verschillende buitensauna-varianten, zoals een infrarood sauna, een Finse sauna of een combinatie van deze opties. Deze sauna’s kunnen we in verschillende designs voor u realiseren, van vierkante sauna’s tot sauna’s met een ronde vorm (barrel sauna’s).

Een infraroodsauna is een soort sauna die gebruikmaakt van infraroodstraling om de warmte te genereren. Bij infraroodsauna’s warmt de lucht in de sauna minder op dan in traditionele Finse sauna’s. De temperatuur ligt tussen de 35 en 60 graden Celsius, waardoor ze makkelijker te verdragen zijn.

De infraroodstraler werkt direct op je lichaam waardoor de warmte ook de dieper gelegen huidlagen en spieren bereikt zonder dat het al te heet wordt in de cabine. Infraroodsauna’s kunnen pijn, stress en spanning verlichten door het intense zweetverlies dat daarmee gepaard gaat.

Een Finse sauna is een sauna die wordt verwarmd door een elektrische kachel met saunastenen. Deze stenen warmen op tot tussen de 70 en 100 graden Celcius.

De luchtvochtigheid is relatief laag, maar je hebt de mogelijkheid om stoom te genereren door de stenen op te gieten met water. Ook is het mogelijk om de saunastenen te overgieten met essentiële oliën en zodoende te genieten van een aromatherapie.

Finse sauna’s hebben een onovertroffen ontspannende werking en zijn vaak ook wat ruimer, waardoor er ligplaatsen gecreëerd kunnen worden.

Houtgestookte sauna’s zijn Finse sauna’s die op de ouderwetse manier worden verwarmd: namelijk door middel van houtvuur. Dit zorgt voor een zeer traditionele sauna-ervaring.

Houtgestookte sauna’s staan bekend om hun zuiverende effecten en worden gezien als ontspannend en therapeutisch. Doordat de sauna wordt verwarmd door een houtvuur is er geen stoom nodig, waardoor de luchtvochtigheid laag is. Houtgestookte sauna’s hebben een hoge stralingswarmte.

Een combi-sauna biedt de voordelen van zowel een traditionele Finse sauna als een infraroodsauna. Deze sauna’s hebben kachels die warmte produceren, net zoals in een traditionele Finse sauna, maar ook infraroodverwarming. De infraroodverwarming geeft de mogelijkheid om de temperatuur te verlagen en is beter geschikt voor mensen met spier- en gewrichtspijn. Maar u kunt ook gebruikmaken van de kachel met stenen om te genieten van hogere temperaturen en opgietsessies.

Werking sauna op het lichaam

Sauna’s hebben een aantal gunstige effecten op het lichaam. Door de verhoogde temperatuur worden de bloedvaten uitgebreid, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen worden getransporteerd naar de cellen. Tegelijkertijd kan het lichaam makkelijker afvalstoffen afvoeren. Ook helpen sauna’s bij het verlichten van stress en het ontspannen van de spieren. Ze kunnen een hoge bloeddruk en vermoeidheid verminderen.

Bovendien hebben sauna’s een gunstig effect bij spier- en gewrichtspijn. Een bezoekje aan een sauna helpt onder andere bij het versnellen van het herstelproces na zware trainingen, een blessure of operatie. Maar dat is niet alles: uit onderzoek blijkt dat het regelmatig bezoeken van een sauna de weerstand verbetert. Tevens heeft een sauna een reinigende werking op de huid. Door de warmte voer je namelijk niet alleen zweet af, maar ook talg.

Heb ik een vergunning nodig voor een sauna in de tuin?

Of u een vergunning nodig heeft voor het bouwen van een sauna in de tuin is afhankelijk van de omvang van de constructie en of u al andere bijgebouwen in de tuin heeft. Een sauna geldt als een losstaand bijgebouw in de tuin. Hiervoor moet u in principe een vergunning aanvragen. In veel gevallen komt u echter in aanmerking voor een vrijstelling voor deze vergunningsverplichting.

Deze vrijstelling is van toepassing als u niet meer dan 40 vierkante meter aan losstaande bijgebouwen in uw tuin heeft. Hierbij worden alle bijgebouwen op het perceel meegerekend.

Voorbeeld: u heeft al een poolhouse in uw tuin. Dit poolhouse heeft een oppervlak van 10 m2. Als u een losse sauna wilt realiseren, mag die niet meer dan 30 m2 beslaan (10 m2 + 30 m2 = 40 m2).

Als u de sauna inbouwt in een andere constructie zoals een poolhouse, dan neemt u het volledige poolhouse als uitgangspunt.

Een losstaand bijgebouw moet verder voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Er mogen geen mensen in wonen. Hiervoor is altijd een vergunning nodig en moet u een architect in de arm nemen.
  • Het bijgebouw moet gebruikt worden voor zaken die betrekking hebben op tuinonderhoud, tuinontspanning of opslag.
  • Uw bijgebouw mag niet hoger dan 3,5 meter zijn.
  • Het bijgebouw moet in een straal van 30 meter van de woning staan.
  • In de achtertuin mag het bijgebouw niet dichter dan 1 meter van de perceelgrens staan.
  • In de zijtuin mag het bijgebouw niet dichter dan 3 meter van de perceelsgrens staan.
  • Het bijgebouw mag niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied gebouwd worden.

Let op: Sommige gemeenten stellen aanvullende voorwaarden. Informeer dus altijd bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft.

Wellnestuin Lanaken

Andere wellness-voorzieningen

Bent u op zoek naar andere wellness-voorzieningen in uw tuin? ZwemParels ontwerpt en bouwt niet alleen sauna’s, maar kan uw tuin als aanvulling op een zwembad ook voorzien van andere faciliteiten als jacuzzi’s, whirlpools en buitendouches. Daarnaast bouwen we de mooiste poolhouses. Zo realiseren we uw eigen wellness tuin.