Randafwerking zwembad

Zwembad randafwerking

Bij ZwemParels ontwerpen we zwembaden op maat. Dit kan in de vorm van aanpasbare monoblock zwembaden, hightech polymeer zwembaden en bouwkundige zwembaden. Bij al deze zwembaden is het mogelijk om zelf de randstenen te kiezen.

Een mooie randafwerking bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw zwembad. Gaat u voor natuursteen? Fraaie keramische tegels? Industriële betonblokken of toch voor een natuurlijke houten zwembadrand? Wilt u randstenen met afgeronde hoeken of juiste met scherpe randen voor een extra strakke uitstraling? Bij ZwemParels helpen onze ontwerpers u met het selecteren van de juiste randstenen voor uw zwembad. Kies uit een ongekend aanbod aan prachtige randstenen van de hoogste kwaliteit, in verschillende stijlen, vormen en kleuren.

Waarmee kunt u de zwembadrand afwerken?

Er zijn verschillende opties om de rand van uw zwembad af te werken, elk met hun eigen specifieke stijl en hun eigen kenmerkende voor- en nadelen. Welk materiaal het meest geschikt is, hangt onder andere af van uw persoonlijke voorkeuren, maar ook van uw budget en het soort zwembad.

  1. Natuursteen
  2. Beton
  3. Kunststof
  4. Keramische tegels
  5. Hout
  6. Composiet

Zwembadrand en terras

De randafwerking van uw zwembad en het bijbehorende terras zijn nauw met elkaar verbonden. Meestal wordt dezelfde materiaalsoort gekozen voor zowel de zwembadrand als het terras, omdat dit eenheid creëert en zorgt voor een harmonieus geheel. Als u kiest voor verschillende materialen voor het terras en de zwembadrand, dan is het belangrijk dat de verschillende materialen goed op elkaar aansluiten. Bij ZwemParels kunt u uw volledige tuin met zwembad laten ontwerpen én realiseren. Onze ontwerpers zorgen er bij het ontwerp direct voor dat terras en zwembad perfect op elkaar aansluiten. Hierdoor is het zwembad geen los onderdeel van uw tuin, maar maakt het integraal deel uit van het tuinontwerp.

Natuurstenen randafwerking

Natuurstenen randtegels geven uw zwembad een natuurlijke en luxe uitstraling. Vaak wordt er gekozen voor blauwe hardsteen of graniet, maar er zijn tal van soorten natuursteen, ieder met hun eigen kleur, patroon en structuur. Natuursteen is (afhankelijk van het soort) duurzaam en goed bestand tegen water en weersinvloeden. Onze specialisten helpen u graag met het selecteren van het juiste soort natuursteen voor uw wensen. Sommige soorten natuursteen zijn geschikt om onbewerkt te gebruiken, terwijl het bij andere soorten belangrijk is om de tegels te impregneren om ze mooi te houden. Natuursteen is ontzettend mooi, maar ook de meest kostbare oplossing.

Betonnen randafwerking

Een andere mogelijkheid zijn randstenen van beton. Een betonnen zwembadrand geeft een moderne en industriële uitstraling aan uw zwembad. Het materiaal is sterk, duurzaam en goed te combineren met andere materialen zoals hout of gras. Wel vergt beton meer onderhoud, omdat de poriën vatbaar zijn voor algengroei. Een belangrijk voordeel is dat betontegels in iedere vorm gegoten kunnen worden. Bovendien is beton verkrijgbaar in verschillende grijstinten.

Randafwerking van kunststof

Kunststof randtegels zijn een relatief voordelige en onderhoudsvriendelijke optie. Het grote voordeel van kunststof is dat het verkrijgbaar is in tal van kleuren en vormen. Bovendien is kunststof zeer duurzaam en makkelijk schoon te maken. Doordat kunststof lichter is dan steen, is het bovendien eenvoudiger te plaatsen. Veel kunststof randstenen zijn direct voorzien van anti slip-materiaal, zodat u minder snel uitglijdt.

Keramische tegels als zwembadrand

Een andere optie die steeds populairder wordt, is het gebruik van keramische tegels als zwembadafwerking. Deze tegels zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in talloze kleuren en patronen. Wel is het belangrijk om te kiezen voor tegels die geschikt zijn voor buitengebruik en goed bestand zijn tegen vocht. Een nadeel van keramische tegels is dat ze vrij dun zijn, waardoor ze niet echt een robuuste uitstraling geven. Als u voor het terras ook voor keramische tegels kiest, kunt u het terras naadloos laten overlopen in de zwembadrand.

Hout rond het zwembad

Houten zwembadranden geven een natuurlijke en warme uitstraling. Het is belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die goed bestand is tegen water, zoals hardhout of thermisch gemodificeerd hout. Ook zal het hout regelmatig onderhouden moeten worden om de levensduur te verlengen. Een nadeel van hout is dat het wat gaan werken door het water.

Composiet als randafwerking

Composiet is een praktisch alternatief voor hout. Het heeft dezelfde uitstraling als hout, maar is in de regel duurzamer. Composiet gaat minder snel werken door water en weersinvloeden. Het is bovendien verkrijgbaar in tal van kleuren en met verschillende motieven. U kunt de zwembadrand dus helemaal aanpassen aan uw eigen voorkeuren en de stijl geven waar u naar op zoek bent. Composiet is zeer fraai in combinatie met diverse soorten bestrating. Ook kunt u natuurlijk kiezen voor een houten terras. Als u een jacuzzi in de tuin wilt, kunt u die afwerken met hetzelfde materiaal als het zwembad.

Randstenen voor een rond zwembad

Gaat u voor een rond of ovaal zwembad? Dan heeft u speciale randstenen nodig. U kunt voor een rond zwembad immers geen randstenen met rechte randen gebruiken. U heeft randstenen met de juiste radius nodig om te zorgen voor de gewenste ronde of ovale vorm. Het is uiteraard belangrijk dat iedere steen op de juiste plek geplaatst wordt. Niet alle materialen zijn beschikbaar als randstenen voor een rond zwembad. Onze adviseurs kunnen u precies vertellen welke zwembadafwerking geschikt is voor een rond zwembad.

Overhangende randstenen

Als u kiest voor een skimmer of underflow zwembad, dan kunt u dit afwerken met mooie overhangende randstenen. Randtegels die iets over het water hangen, verbergen de skimmers. Bovendien valt de mooie zwembadrand extra op. Hierdoor lijkt het alsof het zwembad verzonken ligt tussen de tegels. Overhangende tegels zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor een zwembad met een strakke, moderne uitstraling.

Afgeronde randstenen

Uw zwembadrand kan mooi afgeronde tegels hebben, maar ook stenen met scherpe hoeken. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Afgeronde randstenen zijn niet alleen mooi, maar ook veilig. Door de afgeronde hoeken is er minder kans op verwondingen bij stoten of vallen. Zeker in een zwembadomgeving waar kinderen rondlopen, kan dit een overweging zijn. Daarnaast geven mooi afgeronde tegels het zwembad een zachte en vriendelijke uitstraling. Dit past bijvoorbeeld goed in een landelijke tuin.

Hoekige randstenen

Hoekige randstenen geven uw zwembad een strakke en moderne uitstraling. Met hun scherpe lijnen en hoeken creëren ze een eigentijdse look. Een zwembad met strakke lijnen en hoeken past bijvoorbeeld perfect in een moderne tuin. Het lijnenspel van het zwembad versterkt het strakke karakter van de tuin.

Formaat randstenen

Randstenen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes. Het is belangrijk om te kiezen voor een formaat dat past bij de grootte van uw zwembad. Bij een klein zwembad kunnen grote tegels al snel te overheersend zijn, terwijl kleine tegels rond een groot zwembad juist een drukke en rommelige indruk kunnen maken. Daarnaast is het belangrijk dat het formaat van de randstenen goed aansluit op het formaat van de terrastegels. Over het algemeen geven grotere tegels het zwembad een strakkere en moderne uitstraling.

Hoeveel randtegels heeft u nodig?

De hoeveel randstenen die u nodig heeft voor het zwembad is volledig afhankelijk van het formaat van het zwembad en de afmetingen van de gekozen tegels. Als u uw zwembad door ZwemParels laat ontwerpen, dan maken we altijd een gedetailleerde offerte waarop de hoeveelheid en de prijzen van de materialen vermeld staan. Zo weet u als klant altijd precies waar u aan toe bent.

Offerte  zwembad aanvragen

Een zwembad laten plaatsen of bouwen

Het plaatsen van een zwembad is vakwerk en vereist de nodige expertise. Wij adviseren daarom altijd om een zwembad te laten plaatsen door professionals. Zo bent u verzekerd van kwaliteit, vakmanschap en garantie op het geleverde werk. ZwemParels kan uw volledige zwembadproject voor u realiseren. Of u nu kiest voor een monoblock of een bouwkundig zwembad, wij dragen zorg voor de aanleg en installatie van het zwembad.