OVERLOOP ZWEMBAD

Overloopzwembaden kunnen in bijna elke vorm en grootte worden geïnstalleerd en zorgen voor een prachtige moderne uitstraling die waarde toevoegt aan elk huis.

OVERLOOPZWEMBAD

Overloopzwembaden zijn een streling voor het oog en bovendien zeer functioneel. Door de hoge waterlijn lijkt het alsof het wateroppervlak helemaal glad is. De roerloze waterspiegel geeft het zwembad een luxe uitstraling die met name perfect tot haar recht komt in strakke en moderne tuinen. Omdat het water in een overloopzwembad voortdurend circuleert, heeft u bovendien minder kans dat er vuildeeltjes in het bad of aan de wanden achterblijven.

Bij ZwemParels ontwerpen en bouwen we de mooiste zwembaden voor in uw tuin. U kunt zowel kiezen uit bouwkundige zwembaden als volledig aanpasbare monoblock zwembaden. Beide oplossingen zijn mogelijk als overloopzwembad.

WAT IS EEN OVERLOOPZWEMBAD?

Een overloopzwembad is een type zwembad met een waterniveau dat iets hoger ligt dan de rand van het zwembad. Hierdoor loopt het water net over de zwembadrand heen, waardoor het lijkt of de waterlijn exact gelijk is aan de rand van het zwembad. Dit geeft uw zwembad een zeer stijlvolle uitstraling. Het is net alsof er een spiegel van water in uw tuin ligt.

Het water dat over de rand heen loopt, wordt opgevangen in een goot die het zwembad omringt. Het overtollige water in deze goot wordt vervolgens teruggepompt in het zwembad, waarna het in een buffertank wordt gefilterd en gereinigd.

Het mooie aan overloopzwembaden is dat het water naadloos overloopt in de rest van uw tuin. Door het wateroppervlak dat gelijk is aan het omringende terras en de rest van de tuin, springt het waterspiegel nog meer in het oog dan met andere zwembaden het geval is.

HOE WERKT EEN OVERLOOPZWEMBAD?

Overloopzwembaden maken gebruik van een open-circuit reinigingssysteem. Het water loopt over de zwembadrand heen en wordt opgevangen in een buffertank. Hier wordt het opnieuw gefilterd en behandeld. Het gereinigde water wordt vervolgens via de bodem van het zwembad weer ingespoten. Door deze voortdurende circulatie met verticale doorstroming blijft het zwemwater altijd zeer proper en blijven ook de randen, hoeken en wanden van het zwembad schoon.

De buffertank dient er eveneens voor het water op te slaan. Als het zwembad niet gebruikt wordt, hoeft het water zodoende niet voortdurend over te lopen.

INFINITY POOL

Een infinity pool is een variatie op een overloopzwembad. Bij een infinity pool loopt het water slechts aan één kant over de zwembadrand. Hierdoor ontstaat de illusie dat het water tot aan de horizon reikt.

Een infinity pool is een fraaie manier om een vleugje luxe en ruimtelijkheid toe te voegen aan uw tuin. Door de overlooprand ontstaat een gevoel van eindeloosheid. Infinity pools zijn vooral erg fraai in tuinen met een mooi, weids uitzicht. Niet voor niets zien we infinity pools vaak in heuvelachtige landschappen en op daken van hoge gebouwen.

Maar een infinity pool kan ook in het Belgische landschap prachtig tot haar recht komen. Als u een tuin met een uitzicht op weiland of bosgrond heeft, dan vestigt een infinity pool de aandacht op het uitzicht. Infinity pools geven uw tuin een zeer luxe uitstraling die een meerwaarde is voor iedere tuin en de waarde van uw woning laat stijgen. Infinity pools zijn geschikt voor zowel moderne als landelijke tuinen.

VOORDELEN OVERLOOPZWEMBAD

Overloopzwembaden kunnen in bijna elke vorm en grootte worden geïnstalleerd en zorgen voor een prachtige moderne uitstraling die waarde toevoegt aan elk huis.

Naast esthetische pluspunten hebben overloopzwembaden ook verschillende praktische voordelen ten opzichte van andere zwembaden. Er zijn echter ook een aantal zaken die in het voordeel van bijvoorbeeld een onderloop (underflow) zwembad of skimmer zwembad spreken.

  • Stijlvolle en luxueuze uitstraling
  • Minder vuildeeltjes in het zwembad en op de wanden
  • Vloeit naadloos over in de rest van de tuin
  • Minder chemicaliën nodig
  • Rustgevend zwemmen
  • Esthetisch zeer waardevol

Minder vuil

Een van de praktische voordelen van een overloopzwembad is dat het water sneller en beter circuleert dan in een traditioneel ingebouwd zwembad, waardoor er minder vuil en rommel op de bodem of de wanden komt.

Het filtersysteem vereist hierdoor minder chemicaliën om het water schoon en helder te houden. Hierdoor is een overloopzwembad ook een milieuvriendelijke optie.

Rustgevend

Bovendien is zwemmen in een overloopzwembad een aangename ervaring omdat er geen water tegen de randen klotst. Dit zorgt voor zeer rustig water, dat niet golft. Hierdoor ervaart u minder weerstand tijdens het zwemmen. Omdat een overloopzwembad niet klotst, is het ook erg stil als u in de tuin zit.

NADELEN OVERLOOPZWEMBAD

Ondanks de duidelijke voordelen heeft een overloopzwembad ook enkele eigenschappen die u als nadelig zou kunnen beschouwen. Zo vereist de bouw van een overloopzwembad een grotere deskundigheid dan de aanleg van andere zwembaden. Er moeten immers een overloopgoot en een buffertank worden aangelegd. Dit vertaalt zich in hogere kosten voor de aanleg.

Bovendien is een overloopzwembad iets gevoeliger voor storingen. Om te voorkomen dat de filters verstopt raken is het belangrijk deze regelmatig te reinigen.

Overloopzwembad

ALTERNATIEVEN VOOR EEN OVERLOOPZWEMBAD

Naast overloopzwembaden en infinity pools zijn er nog een aantal andere mogelijkheden. Welk soort zwembad het meest geschikt is, hangt in sterke mate af van uw persoonlijke smaak, maar ook van het budget.

Een skimmer zwembad is een type zwembad dat gebruikmaakt van skimmers om het waterniveau constant te houden. De waterlijn ligt hierdoor 10 tot 20 centimeter onder de zwembadrand en de skimmers zijn zichtbaar. Met een skimmer zwembad is het mogelijk om de nadruk te leggen op het terras en de randstenen. Het lijkt immers alsof het zwembad in het terras verzonken ligt.

Bij een onderloopzwembad ligt de waterlijn bijna gelijk, maar nog net onder de zwembadrand. Hierdoor geniet u van een mooi hoog waterniveau en zijn er geen skimmers zichtbaar. Bij een onderloopzwembad loopt het water niet over de rand van het bad heen, waardoor dit type zwembad iets zuiniger is met water. Bovendien is een onderloopzwembad minder gevoelig voor algen en bacteriën, waardoor het wat eenvoudiger is in het onderhoud.

Bouwkundige overloopzwembaden zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een unieke zwemervaring in hun eigen achtertuin. Bij een overloopzwembad wordt het water opgevangen in een geul die net boven het oppervlak van de zwembadrand is geplaatst. Dit creëert niet alleen een visueel prachtig effect, maar zorgt ook voor een constante waterstand en een zeer hoge waterkwaliteit.

Bij ZwemParels zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van bouwkundige overloopzwembaden op maat, perfect afgestemd op uw wensen en voorkeuren. Laat ons uw droomzwembad werkelijkheid maken.

Meer over bouwkundige zwembaden

Ook monoblock zwembaden zijn verkrijgbaar als overloopzwembaden. Een monoblock zwembad is een zwembad dat in zijn geheel in de fabriek wordt vervaardigd. Het gehele zwembad wordt vervolgens naar de tuin getransporteerd en daar geïnstalleerd.

Monoblock zwembaden zijn meestal lager geprijsd dan bouwkundige zwembaden en de installatie van het zwembad veroorzaakt minder overlast in de tuin. Een ander voordeel is dat monoblock zwembaden mooie gladde randen en hoeken hebben, die makkelijker schoon te maken zijn.

Monoblock zwembaden zijn met opties en accessoires helemaal aan te passen aan uw wensen.

Meer over monoblock zwembaden

COMPLEET TUINONTWERP

Bij ZwemParels ontwerpen en leggen we niet alleen uw zwembad aan, we kunnen ook een totaalproject met een volledig tuinontwerp verzorgen. Daarbij zorgen we voor een fraaie tuinarchitectuur, waarbij zwembad, tuin en woning een prachtig geheel vormen. Ieder tuinontwerp wordt volledig op maat gemaakt en zorgvuldig afgestemd op uw wensen, de omgeving en uw gezinssituatie. Ons team van ervaren ontwerpers luistert goed naar uw voorkeuren en houdt rekening met uw behoeften. Zo creëren we een unieke tuin met zwembad die er prachtig uitziet, functioneel is in het gebruik en jarenlang meegaat.

Of u nu op zoek bent naar een overloopzwembad, een onderloopzwembad of een ander type zwembad, ons ervaren team staat voor u klaar. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Tuinontwerp overloopzwembad

INSPIRATIE TUINEN

MAAK EEN AFSPRAAK

Bij ZwemParels verzorgen we de bouw van op maat gemaakte poolhouses. Bij deze poolhouses maken we uitsluitend gebruik van hoogwaardige materialen en zorgen we voor een fijne afwerking. Door het gebruik van de juiste materialen, kleuren en vormen zorgen we dat uw poolhouse een prachtig samenspel vormt met uw zwembad, de rest van uw tuin en uw woning.

Wanneer u uw poolhouse door ZwemParels laat ontwerpen en bouwen, wordt zowel het ontwerp als de installatie verzorgd door onze eigen ontwerpers en vaklieden.