BIOLOGISCH ZWEMBAD

Droomt u ervan in uw eigen tuin te kunnen zwemmen in heerlijk, kraakhelder water? In een biologisch zwembad van ZwemParels wordt er geen chloor of een grote hoeveelheid zout gebruikt om de bacteriën af te breken.

In plaats daarvan maken we gebruik van filtratie door middel van innovatieve technieken als zoutelektrolyse en zouthydrolyse.

Doordat er slechts een minimale hoeveelheid zout nodig is om het water te desinfecteren, smaakt het water niet zout en is het heerlijk zacht voor de huid en ogen. Het resultaat is kristalhelder, natuurlijk en drinkbaar zwemwater. In vergelijking met een traditioneel biologisch zwembad hoeft u zich geen zorgen te maken om het onderhoud van waterplantjes of het schoonhouden van een filterbed.

ECOLOGISCH ZWEMBAD

Een biologisch zwembad, ook wel ecologisch zwembad genoemd, is een zwembad waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van chloor om het water te filteren. Hierdoor zwemt u niet in chemicaliën, maar in zacht, natuurlijk zwemwater. Dit is beter voor de huid, irriteert niet aan de ogen en kost bovendien minder energie. Daarnaast is een biologisch zwembad beter voor het milieu.

Innovatieve technieken

Bij ZwemParels maken we graag gebruik van de nieuwste technieken. Voorbeelden van die nieuwe ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld het gebruik zoutelektrolyse en zouthydrolyse als filtratiemethode. Zoutelektrolyse en zouthydrolyse zijn innovatieve methoden om het water schoon te houden en kunnen door de geringe hoeveelheid zout die ervoor nodig is om het water schoon te houden als biologisch aangemerkt worden.

Als u op zoek bent naar een biologisch zwembad zonder chemische producten in het water, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor het Sugar Valley-systeem van Oxilife. Bij dit systeem worden watermoleculen (H2O) gesplitst in H- en O-atomen. Hierbij ontstaan vrije radicalen.

Deze radicalen vormen krachtige oxidanten die het water reinigen. Vrij radicalen desinfecteren het water en vallen dan weer terug. Hierdoor komen er geen schadelijke bijproducten in het water, zoals wel het geval is met chloor.

Behalve de vrije radicalen wordt er gebruikgemaakt van een klein beetje natriumhypochloriet om een residu-werking tot stand te brengen. Hiervoor is slechts 1,5 gram zout per liter water nodig. Ter vergelijking: een traditioneel zoutwaterzwembad heeft zo’n 6 gram zout per liter water nodig.

Wilt u zwemwater van drinkkwaliteit? Dan is het PURE Water-systeem van Starline precies waar u naar op zoek bent. Dit systeem maakt gebruik van membraam-zout-elektrolyse om het water te desinfecteren.

Bij membraam-zout-elektrolyse wordt natrium gescheiden van chloride en deze laatste substantie doodt de bacteriën in het zwembad. Er wordt als het ware op een natuurlijke manier chloor toegevoegd aan het zwembad. Het grote verschil met een chloorzwembad is dat het water niet naar chloor ruikt of voelt. In vergelijking met een zoutwaterzwembad komt er bij zoutelektrolyse slechts een minimaal beetje zout in het zwemwater terecht. Dit is zo weinig dat u het niet proeft of ruikt als u in het water ligt.

Zwemvijver

Wilt u genieten van het gevoel dat u in de open natuur zit? Dan kunnen onze partners van tuinaanleg Gert Kwanten ook een natuurlijke zwemvijver voor u aanleggen. Een zwemvijver is, zoals de naam al zegt, een vijver waar ook in gezwommen kan worden. De waterplanten in de vijver filteren het water, waardoor u er zonder problemen in kunt zwemmen. Een zwemvijver heeft vaak een prachtig ecosysteem, dat ook insecten en watervogels aantrekt.

Biologisch zwembad of zwemvijver?

In zowel een bio-zwembad als een zwemvijver wordt er geen gebruikgemaakt van chemicaliën om te zorgen voor een goede waterconditie. Het grote verschil tussen een biologisch zwembad en een zwemvijver is dat u met een zwemvijver tussen de waterplanten en vaak ook vissen zwemt. Vaak trekt een zwemvijver ook leven als insecten en kikkers. Als u dit niet fijn vindt, dan kunt u dus beter kiezen voor een bio-zwembad.

Een nadeel van een zwemvijver is dat het water niet boven de 25 graden verwarmd kan worden omdat dit het biologisch evenwicht verstoort.

Een bio-zwembad ziet er precies hetzelfde uit als een klassiek zwembad. Het grootste verschil is dat er geen chloor of andere chemicaliën worden gebruikt om het water te desinfecteren. U kunt er (als u zwembadverwarming heeft) dus ook hele jaar door gebruik van maken.

Voordelen biologisch zwembad

  • Gezonder: doordat er aan het zwembad geen chemicaliën worden toegevoegd, is het zwemmen in een natuurzwembad gezonder.
  • Geen chloorlucht: het water in een bio-zwembad is geurloos. U heeft dus geen vervelende chloorgeur in uw tuin.
  • Zacht voor de huid: door de werking van een ecologisch zwembad (zonder chemicaliën) heeft u geen last van huidirritaties zoals wel regelmatig het geval is na het zwemmen in een chloorzwembad.
  • Onderhoudsvriendenlijk: een biologisch zwembad vergt weinig onderhoud
  • Ecologisch: er worden geen chemicaliën gebruikt en die belanden dus ook niet in de natuur. Hierdoor is een biologisch zwembad beter voor het milieu

De prijs van een biologisch zwembad is vergelijkbaar met die van een traditioneel zwembad. De prijs is uiteindelijk vooral afhankelijk van de afmetingen van het zwembad en het soort zwembad dat u kiest. Een bouwkundig zwembad wordt door ons volledig op maat gemaakt en kan ook worden ingericht als een biologisch of hybride zwembad. De prijzen zijn afhankelijk van het formaat, de gekozen materialen en accessoires. In een persoonlijk kennismakingsgesprek kunnen we met u de mogelijkheden bespreken en een betrouwbare prijsindicatie geven.

Een biologisch zwembad gebruikt andere methoden om het water schoon te houden. Hierdoor is er relatief weinig onderhoud nodig. In tegenstelling tot een zwembad met chloor hoeft u bijvoorbeeld niet de chloordosering in de gaten te houden. Het belangrijkste onderhoud is het regelmatig in de gaten houden van de waterhardheid en de zwembadwanden en de bodem zo nu en dan reinigen. Met een zwembadrobot kan dit middels een druk op de knop.

Een biologisch zwembad kan net als een normaal zwembad verwarmd worden. Met verwarmd zwemwater verlengt u het zwemseizoen. Voor een milieuvriendelijke manier om het zwembad te verwarmen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een verwarming door middel van een warmtepomp. Een zwemvijver kan niet verwarmd worden omdat verwarmd water het natuurlijke ecosysteem dat zorgt voor de waterhuishouding verstoort. Hierdoor kan een zwemvijver ook niet voorzien worden van zwembadafdekking.

Een bio-zwembad aan laten leggen?

Wilt u een biologisch zwembad in uw tuin? Bij ZwemParels verzorgen we het ontwerp en de complete zwembadaanleg van ecologische zwembaden. Uw zwembad wordt op maat ontworpen voor uw tuin en aangelegd door onze eigen specialisten. We ontwerpen en realiseren ook complete tuinen met zwembad. Hierdoor past uw zwembad altijd perfect in het tuinontwerp.