Niets zo fijn als de mogelijkheid om in uw eigen tuin een verfrissende duik te nemen. Als u het liefst wilt zwemmen in zo natuurlijk mogelijk zwemwater, dan is dat ook mogelijk. Bij ZwemParels zijn we namelijk gespecialiseerd in de aanleg van zwembaden zonder chloor. Ieder door ons ontworpen zwembad kunnen we uitrusten met een desinfectiesysteem waar geen chloor voor nodig is. Hierdoor zwemt u in kraakhelder en vrijwel geurloos water dat niet prikt aan de ogen en heerlijk zacht is voor de huid. Ideaal voor bijvoorbeeld een biologisch zwembad.
Wat zijn zwembaden zonder chloor?
Een zwembad heeft een bepaald desinfectiesysteem nodig om te zorgen dat het water schoon en veilig is om in te zwemmen. In een zwembad zonder ontsmettingsmiddel gaan zich namelijk bacteriën ontwikkelen. De meest gebruikte desinfectiemethode is chloor. Helaas vinden veel mensen chloor niet prettig, bijvoorbeeld door de geur of omdat het prikt aan de ogen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om het zwembadwater te ontsmetten. Manieren waar geen chloor voor nodig is en die vrijwel geur- en smaakloos zijn. Daarbij kunt u denken aan zoutelektrolyse of -hydrolyse.
Zwembaden zonder chloor zorgen voor schoon en helder water en daarmee voor een betere zwemervaring voor zowel volwassenen als kinderen. Het is een duurzaam en gezond alternatief dat vooral voor zwembaden in de tuin steeds populairder wordt.
Waarom zwemmen zonder chloor?
Het grootste voordeel van een zwembad zonder chloor is dat het water net zo zacht is als natuurlijk water. Het is bovendien vrijwel geurloos en irriteert niet aan de huid of ogen. Hierdoor voelt het prettiger aan. Wat ook fijn is, is dat een chloorvrij zwembad geen sterke chloorlucht heeft. Vooral in uw achtertuin kan de geur van chloor als vervelend worden ervaren. Een zwembad zonder chloor is bovendien beter voor het milieu en op de lange termijn vaak ook voordeliger.
Voordelen van chloorvrij zwemmen
Een zwembad zonder chloor heeft dus diverse voordelen, vooral als u een gevoelige huid, ogen of luchtwegen hebt. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen om te kiezen voor een chloorvrij zwembad op een rijtje gezet.
- Gezondere zwemomgeving: Zonder chloor in uw zwembad is de kans op irritatie van de ogen, huid en luchtwegen aanzienlijk lager. Dit maakt het zwemmen voor veel mensen aangenamer. Voor mensen met gevoelige huid of ademhalingsproblemen is een zwembad zonder chloor een must.
- Milieuvriendelijk: Chloorvrije zwembaden zijn beter voor het milieu. Ze genereren geen schadelijke bijproducten, die een nadelige impact kunnen hebben op onze omgeving.
- Zachter water: Chloorvrij water is merkbaar zachter. Dit is niet alleen prettig voor de huid, maar ook minder schadelijk voor zwemkleding en zwembadtoebehoren.
- Minder onderhoud: Systemen die gebruikmaken van zoutelektrolyse en zouthydrolyse vereisen in veel gevallen minder onderhoud dan traditionele chloorzwembaden.
- Betere waterkwaliteit: Chloorvrije zwembaden hebben vaak helderder en zuiverder water, wat bijdraagt aan een betere zwemervaring.
- Kostenbesparend op de lange termijn: Hoewel de aanvankelijke installatiekosten van een chloorvrij systeem meestal iets hoger zijn, bespaart u op de lange termijn op de kosten voor chloormiddelen.
Opties voor een zwembad zonder chloor
Ook een chloorvrij zwembad heeft een zuiveringssysteem nodig. Dit systeem maakt alleen geen gebruik van chloor. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een zwembad dat werkt op basis van zout. Door middel van elektrolyse of hydrolyse wordt dit omgezet in ontsmettende componenten. Daarnaast zijn er opties als ionisatie of UV-licht.
- Zouthydrolyse: Bij een hydrolyse zwembad worden watermoleculen (H2O) gesplitst in H- en O-atomen door het water door een cel met een sterk elektrisch veld te leiden. Hierdoor ontstaan vrije radicalen, zoals OH-, O, O3, H2O2 en O2. Dit zijn krachtige oxidanten die het water desinfecteren. Vrije radicalen zijn zelfs een effectiever desinfectiemiddel dan chloor. Binnen enkele seconden zuiveren ze het water en veranderen ze weer terug in watermoleculen. Het grote voordeel hiervan is dat er geen schadelijke bijproducten ontstaan. Tijdens dit proces wordt wel een heel kleine hoeveelheid natriumhypochloriet geproduceerd, wat zorgt voor een residuwerking in het zwembad. Voor zouthydrolyse is slechts 1,5 gram zout per liter water nodig. Veel hydrolyse machines maken gebruik van aanvullende systemen zoals koperionisatie of UV-desinfectie om het effect van hydrolyse te versterken. Op deze manier wordt het water effectief en op een natuurlijke wijze behandeld, zonder gebruik te maken van schadelijke chemische stoffen. Het resultaat is schoon en veilig zwembadwater.
- Zoutelektrolyse: Zoutelektrolyse is een methode waarbij een beetje natriumchloride, oftewel zout, aan het zwembad wordt toegevoegd. Door middel van elektrolyse worden de componenten natrium en chloride (chloor) van elkaar gescheiden. Er wordt dus als het ware chloor gecreëerd. Dit desinfecteert het zwembadwater. Het chloorcomponent bindt zich, nadat het zijn werk heeft gedaan, direct weer aan het het natriumcomponent. Het verandert dus weer terug in natriumchloride. Er blijft dus geen chloor achter in het zwembad. Hierdoor ervaart u ook geen chloorlucht of andere nadelige effecten. In vergeleken met zouthydrolyse is voor electrolyse iets meer zout nodig. Terwijl een elektrolyse-systeem meestal zo’n 3 tot 4 gram zout per liter water gebruikt, is dit bij hydrolyse slechts de helft of zelfs minder. Het zoutgehalte van 3 tot 4 gram per liter water is overigens nauwelijks waarneembaar, maar het kan wel invloed hebben op de technische onderdelen van het zwembad. Het zout kan bijvoorbeeld staal aantasten, daarom is het belangrijk om bij het gebruik van zoutelektrolyse te kiezen voor een warmtepomp en zwembadtrap van titanium.
- UV-desinfectie: Om het effect van de zouthydrolyse of -elektrolyse te versterken wordt er vaak gebruikgemaakt van aanvullende systemen zoals UV-filtratie. Daarnaast kan een UV-C lamp ook gebruikt worden in combinatie met chloor. Dit heeft twee belangrijke voordelen: het vermindert de hoeveelheid chloor die nodig is en zorgt voor een volledige desinfectie van het water. Hoewel chloor al 99% van de ziektekiemen doodt, kunnen UV-C stralen ook de laatste paar resistente ziektekiemen effectief elimineren. Voor optimale desinfectie wordt aanbevolen om minimaal 1 watt per 1m3 zwembadinhoud te gebruiken.
- Koperionisatie: Bij koperionisatie wordt er door middel van een koperionisator een kleine hoeveelheid koper toegevoegd aan het water. Koper breekt eencellige organismen zoals algen af. Hierdoor is koperionisatie een effectief middel tegen algen en andere bacteriën. Hierdoor is koperionisatie een bruikbare toevoeging aan andere desinfectiemethoden.
Geen zoute smaak
Veel mensen zijn bang dat een zwembad zonder chloor zout smaakt. Dat is bij methoden als zouthydrolyse en zoutelektrolyse niet het geval. Er wordt maar een heel klein beetje zout toegevoegd aan het water. Voor zouthydrolyse is zo’n 1,5 gram zout per liter water nodig, wat nauwelijks te proeven is. Officieel wordt dit water nog steeds beschouwd als zoet water. Bij zoutelektrolyse ligt het zoutgehalte iets hoger, maar is het nog steeds maar 3 tot 4 gram zout per liter water. Ook dit proeft u niet. Bovendien wordt er bij chloorvrije zwembaden een ander type zout gebruikt dan het zout dat we in ons eten gebruiken. U zwemt dus zeker niet in zeewater.
Zwemvijver als chloorvrij alternatief
Naast de bovenstaande opties kunt u ook kiezen voor een zwemvijver als chloorvrij alternatief. Een natuurlijke zwemvijver bestaat uit twee delen: een gedeelte dat dient als waterzuivering en een gedeelte waarin gezwommen kan worden. Het water in een zwemvijver wordt op een natuurlijke wijze gefilterd door middel van planten en micro-organismen. Hierdoor zijn er geen chloor of andere chemicaliën nodig voor de zuivering van het water. Een zwemvijver is niet alleen chloorvrij, maar met de waterplanten ook een prachtige toevoeging aan uw tuin.