Zwembad onderhoud

ZWEMBAD WINTERKLAAR MAKEN

Zodra de watertemperatuur onder de 15 graden Celsius zakt, is het tijd om uw zwembad gereed te maken voor de winter. Hiervoor is het belangrijk dat u bodemvuil als zand verwijdert. Vervolgens kunt u de wanden van het bassin met een borstel boenen. Test hierna de waardes van het water. Als deze in orde zijn kunt u het waterpeil laten zakken tot onder de skimmer*. Om er zeker van te zijn dat er in de winter geen regenwater of sneeuw in de skimmers of inspuiters komt, kunt u deze dichten met rubbers. Koppel filter en zwembadpomp af en bewaar deze op een vorstvrije plaats. Vervolgens dekt u het zwembad af met een winterzeil of een automatische zwembadafdekking. Om algengroei te voorkomen mag het winterzeil geen licht doorlaten.

  • We raden aan het zwembad in de winter gewoon gevuld te laten met water. Het water zorgt namelijk voor tegendruk tegen de wanden en het nodige gewicht in het bad. Bij een leeg bad kunnen de wanden naar binnen worden gedrukt. Het is wel belangrijk dat het water niet bevriest. Gebruik hiervoor wintervlotters. Deze vlotters drijven in het water en zorgen dat er ook bij temperaturen onder 0 graden Celsius geen ijsvorming ontstaat.

Zwembad zomerklaar maken

Het zwembad zomerklaar maken is in principe het omgekeerde van het winterklaar maken. Bij het aanbreken van het zwemseizoen sluit u de filters en de pomp weer aan, haalt u het afdekzeil weg, verwijdert u de rubbers uit de skimmers en inspuiters en vult u het waterpeil tot het gewenste niveau. Daarbij is het belangrijk om de waardes van het water te controleren en het systeem te testen.

U wilt uw zwembadinstallatie zomerklaar laten maken?