Zwembadaanleg zwemparels

ZWEMBAD AANLEG IN STAPPEN

De aanleg van uw droomzwembad is een klus die de nodige voorbereidingen,  planning en zorgvuldigheid vereist. Bij ZwemParels leiden we uw project van begin tot eind, van de ontwerp- en planningsfase tot de aanleg en afwerking, in goede banen. Onderstaand leggen we uit wat er komt kijken bij het aanleggen van een zwembad en welke stappen we volgen. Zodoende weet u precies wat u te wachten staat. Het lijkt heel wat, maar we kunnen u verzekeren: voor u het weet dobbert u rond in het rustig kabbelende water van uw eigen zwembad.

Stappenplan aanleggen privé zwembad

Bij ZwemParels kunnen wij elke fase van zwembadaanleg voor u verzorgen. U bent er dus zeker van dat iedere fase van de realisatie van uw droom, van het ontwerpen van het zwembad tot de plaatsing van het bad en de aansluiting van de apparatuur, op een vakkundige wijze wordt uitgevoerd. Bovendien verzorgen we bij ZwemParels totaalprojecten, waarbij we ook het terras aanleggen, uw tuin onder handen nemen, faciliteiten als een poolhouse bouwen en wellnessfaciliteiten aanleggen.

Wij leggen u graag de verschillende stappen uit:

Stap 1: Wat voor soort zwembad?

De eerste stap van het project is bepalen welk soort zwembad u wilt. Bij ZwemParels bieden we een keuze uit verschillende soorten monoblok zwembaden. Dit zijn zwembaden die uit één stuk worden gefabriceerd en aangeleverd. We kunnen uw monoblok zwembad volledig op maat laten maken.

Stap 2: Het ontwerp

Heeft u het soort zwembad gekozen, dan is het tijd voor het maken van een ontwerp. Bij ZwemParels voeren we een uitgebreid gesprek met u, waarbij we op zoek gaan naar uw voorkeuren. Vervolgens maken onze architecten een conceptontwerp dat past bij uw wensen. Bij het ontwerp ontvangt u een offerte, zodat u exact weet hoeveel de aanleg van het zwembad gaat kosten.

Bij het ontwerp van het zwembad moet u rekening houden met de volgende vragen:

 • Hoe wilt u het zwembad gebruiken (om te ontspannen, voor de kinderen, fitness, baantjes trekken etc.)
 • Wat is het beschikbare budget?
 • Wat voor stijl heeft uw voorkeur?
 • Wilt u zwembadverwarming?
 • Welke waterbehandeling wenst u, chloor en PH dosering, Pure water, Hydrolyse?
 • Wilt u een verlicht zwembad?
 • Welk type rolluik kiest u, PVC of Polycarbonaat?
 • Heeft u speciale wensen?
 • Hoeveel ruimte is er beschikbaar/ hoe ziet de locatie eruit?

Stap 3: een planning maken

Hebben we een ontwerp voor uw droomzwembad gemaakt? Een design dat tot in het kleinste detail aan al uw wensen voldoet? Dan kunnen we een planning maken voor de aanleg van het zwembad. We geven het ontwerp door aan de producent en we organiseren de andere werkzaamheden die verricht moeten worden, zoals het uitgraven van de locatie, het leggen van leidingen, het betegelen van het terras en het installeren van de apparatuur. Daarvoor werken we bij ZwemParels samen met de beste specialisten in hun vakgebied. Door een strakke, heldere planning te maken, verloopt de samenwerking tussen deze experts vlekkeloos en weet u vooraf precies waar u aan toe bent.

Stap 4: de installatie van het zwembad

Vervolgens kunnen we beginnen met de aanleg van het zwembad zelf. Hiervoor dienen we eerst de plek waar het zwembad komt af te graven. Deze klus wordt altijd uitgevoerd door een gerenommeerd grondverzetbedrijf, dat direct het uitgegraven materiaal afvoert. Vervolgens storten we een funderingsvloer en plaatsen we folie. Als de vloer uitgehard is kunnen we het zwembad zelf installeren. Het bad is al in de fabriek gemaakt en kan dus in een keer in de kuil getakeld worden. We vullen het bad gelijk met (chloor)water en installeren de apparatuur. Op dat moment kunnen we het zwembad afwerken met randstenen. Voordat we de aanleg afronden wordt alle apparatuur uitgebreid getest.

 • Uitgraven
 • Funderingsvloer storten
 • Bad plaatsen
 • Vullen met water en gelijktijdig aanvullen
 • Ringbalk storten (optioneel)
 • Randstenen plaatsen en verdere aanleg

Andere punten van aandacht

Net zo belangrijk als het ontwerp van uw zwembad is de gekozen locatie. Waar u het zwembad in de tuin plaatst, heeft een grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Een zwembad in de buurt van enkele grote, blad houdende bomen, ligt bijvoorbeeld vaak een groot deel van de dag in de schaduw. Bovendien heeft u  dan veel last van afvallende bladeren in het water. Anderzijds is het wel zo fijn om een beetje uit de wind te zitten en de nodige privacy te hebben.

Verder is het belangrijk om te weten waar de leidingen in de tuin lopen en of er genoeg ruimte is voor de technische onderdelen als de filterpomp en de verwarming. Daarom besteden we bij ZwemParels altijd veel aandacht aan het bestuderen van uw tuin en het kiezen van de juiste plek voor het zwembad.

Heeft u een vergunning nodig?

Of u een bouwvergunning nodig heeft voor het zwembad is afhankelijk van waar u woont en de grootte van het beoogde zwembad. In principe zijn in Vlaanderen niet overdekte constructies tot 80 vierkante meter in de achtertuin of zijtuin vrijgesteld van vergunningen. Het gaat daarbij om een maximum van 80 vierkante meter voor alle constructies, zoals terrassen, vijvers en het zwembad bij elkaar opgeteld. Bij grotere constructies dient u een bouwvergunning aan te vragen. Overigens gelden in het Brussels Gewest andere regels. Omdat er per gemeente afwijkende regels kunnen gelden, raden wij aan altijd navraag te doen bij uw gemeente.

Prijs aanleggen zwembad

De aanleg van een zwembad in de tuin is maatwerk. Het is dan ook moeilijk om een indicatie te geven voor de totale kosten omdat deze onder andere afhankelijk zijn van het soort zwembad, de grootte en de locatie. Ook extra opties als zwembadverwarming, verlichting en whirlpools hebben invloed op de uiteindelijke prijs. U moet rekening houden met een budget van minimaal 40.000 Euro.

Heeft u interesse in een maatwerk zwembad voor in huis of in de tuin? Neem gerust contact op voor een persoonlijk gesprek. Als we in kaart hebben gebracht waar u naar op zoek bent, kunnen we een op maat gemaakte offerte voor u opstellen.