Bouwvergunning zwembad

Heeft u een bouwvergunning voor uw zwembad nodig?

Droomt u ervan op ieder gewenst moment een ontspannen duik te kunnen nemen in uw eigen zwembad. Bij ZwemParels helpen we u niet alleen met het realiseren van een maatwerk zwembad in uw tuin of huis, we begeleiden u ook bij het aanvragen van een eventuele bouwvergunning. In sommige gevallen heeft u namelijk een bouwvergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad in de tuin. Of u een vergunning nodig heeft, hangt onder andere af van de afmetingen van het geplande zwembad en van de regio en gemeente waar u woont. Hieronder hebben we de algemeen geldende regelgeving per regio voor u uiteengezet. Overigens is het belangrijk om altijd bij de gemeente na te vragen of er nog speciale regels gelden.

Woont u in Vlaanderen?

Voor niet overdekte constructies tot 80 vierkante meter hoeft u in Vlaanderen doorgaans geen bouwvergunning aan te vragen. U moet er wel rekening mee houden dat de 80 vierkante meter geldt voor alle constructies in uw tuin (m.u.v noodzakelijke toegangen en opritten). Heeft u al een terras in de tuin? Of een siervijver? Dan gaat het oppervlak daarvan dus af van de 80 vierkante meter die zijn vrijgesteld van een bouwvergunning. Bijvoorbeeld: uw terras is 15 vierkante meter en de vijver is 10 vierkante meter, dan houdt u 55 vierkante meter over voor het zwembad. Overschrijden uw constructies met de bouw van het zwembad de 80 vierkante meter, dan moet u een bouwvergunning aanvragen.

Let op: sommige gemeenten hanteren strengere regels

Een aantal gemeenten in Vlaanderen hanteert strengere voorschriften dan op Vlaams niveau gelden. Dit is mogelijk op basis van lokale wetgeving, zoals een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) of een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA). Om er zeker van te zijn dat u in uw gemeente geen bouwvergunning voor uw zwembad nodig heeft, raden we daarom aan altijd eerst bij de gemeente te informeren naar de geldende regels.

Woont u in het Brussels Gewest?

In het Brussels Gewest gelden strengere regels met betrekking tot de aanleg van een zwembad dan in Vlaanderen. Voor een niet overdekt zwembad van meer dan 20 vierkante meter dient u in Brussel een bouwvergunning aan te vragen. Dit betekent echter niet dat u geen zwembad kunt laten aanleggen. Met een duidelijk ontwerp en het juiste papierwerk wordt de aanvraag voor de bouwvergunning doorgaans goedgekeurd.

Hulp bij het aanvragen van een bouwvergunning

Twijfelt u na het lezen van dit artikel of u een bouwvergunning nodig heeft voor uw zwembad? Wanneer u uw zwembad door ZwemParels laat ontwerpen en aanleggen, dan helpen wij u ook graag met de administratieve zaken die daarbij komen kijken. Door onze ervaring met het aanleggen van zwembaden kunnen we doorgaans direct een indicatie geven of u een bouwvergunning nodig heeft of niet. Is er een bouwvergunning vereist, dan vertellen we u graag hoe u deze aan kunt vragen en wat u daarvoor nodig heeft. Zo kunt u voor u het weet zwemmen in het kristalheldere water van uw eigen zwembad.