Zwembad zonder chloor: zwemmen in puur water

Geen chloorlucht of een zoutsmaak aan het water, maar zacht en puur water van drinkkwaliteit; de eigenaars van deze prachtige tuin in Zonhoven waren op zoek naar een zwembad zonder chloor in het water. Ook dat is bij ZwemParels geen enkel probleem. Met de innovatieve Pure Water-technologie zorgden we voor heerlijk, zacht en puur zwemwater zonder chloor of andere chemicaliën. De aanleg van het zwembad was onderdeel van een uitgebreide tuinrenovatie waarbij we niet alleen het stijlvolle, strakke zwembad en het omringende terras aanlegden, maar ook twee fraaie kunstgras gazons plaatsten.

Chloorvrij zwemmen

Om te zwemmen in schoon en gezond water is waterdesinfectie noodzakelijk. Vaak wordt hiervoor gebruikgemaakt van chloor of zout. Dit zorgt voor een chloorlucht die door veel mensen als hinderlijk wordt ervaren in de tuin en vaak ook voor pijn aan de ogen en een geïrriteerde huid. Bij ZwemParels kunnen we gelukkig ook een zwembad realiseren met puur water van drinkkwaliteit. En dat is precies wat we in deze tuin hebben gedaan.

Door middel van het Starline Pure Water-systeem zijn we in staat om zwemwater zonder zout- of chloorrestanten in het water te realiseren. Hoe werkt dat? Starline Pure Water maakt gebruik van een zoutelektrolyseproces. Het grote verschil met een zoutzwembad is dat de elektrolyse niet in het zwembad zelf plaatsvindt, maar in een aparte unit. Het water dat in het zwembad terechtkomt is dus volstrekt puur en zuiver. Dit water is heerlijk zacht voor de huid en heeft geen prikkelende geuren.

Stijlvol design

Het prachtige zwembad wordt gekenmerkt door een strak design, dat wordt benadrukt door de ruime plage en inlooptrap over de volledige breedte van het bad. Het water loopt vlak onder de strak uitgesneden randstenen weg. Het meest in het oog springend is echter de fraaie waterval; het rustig kabbelende water geeft de tuin een heerlijke, rustgevende uitstraling. Het zwembad is verder voorzien van 6 inspuiters en 2 lampen die het zwembad ’s avonds prachtig uitlichten.

Op maat gemaakte randstenen

Het zwembad wordt omringd door een ruim terras. De keramische tegels hebben een fraaie hout-look die de tuin een warm en gezellig karakter geeft. Het bijzondere aan het terras is dat het door de op maat gemaakte randstenen helemaal doorloopt tot aan de waterrand. Hierdoor krijgt het zwembad een extra strak en minimalistisch karakter. Het hoogteverschil tussen de woning en het zwembad hebben we overbrugd door middel van een opstap met strakke aluminiumrand.

Waterdoorlatende bestrating

In deze tuin hebben we gekozen voor waterdoorlatende verharding. Dit heeft diverse voordelen. Allereerst blijven er geen plassen op het terras staan als het regent. Het regenwater zakt immers direct door de stenen heen. Daarnaast wordt het grondwater op een natuurlijke manier op peil gehouden. Hierdoor heeft de beplanting in de tuin altijd voldoende water, wat resulteert in een mooie groene tuin die minder vaak gesproeid hoeft te worden.

Het hele jaar door zwemmen

Dit zwembad kan door de speciale warmtepompt het hele jaar door gebruikt worden. De warmtepomp, die we hebben geplaatst op het naastgelegen gazon, genereert genoeg warmte om zelfs op koudere dagen in het verwarmde water te kunnen zwemmen. En na een ontspannende duik, kunnen de eigenaars helemaal tot rust komen in de naastgelegen, bestaande sauna in de tuin. Dat is nog eens genieten!

Sportief zwemmen

Veel mensen denken dat een zwembad in de tuin niet geschikt is om baantjes te trekken. Met een innovatief tegenstroomsysteem behoort dit echter wel degelijk tot de mogelijkheden. De Evastream creëert een krachtige tegenstroom waar men eindeloos tegenin kan zwemmen, zonder tegen de zwembadrand aan te botsen. Daardoor is dit zwembad uitermate geschikt om sportief in te zwemmen en de nodige gezonde lichaamsbeweging te krijgen.

Zwembadafdekking

Wordt het zwembad niet gebruikt? Dan kunnen de eigenaars het afsluiten met een prachtig Roldeck-systeem. De aluminium-lamellen zien er prachtig uit en houden de warmte van het water vast, waardoor er minder energie verloren gaat. Een dergelijke zwembadafdekking is bovendien een veilige oplossing als de kleinkinderen in de tuin willen spelen.

Kunstgras gazon

Om de tuin zo onderhouds- en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken hebben we twee kunstgras gazons geplaatst. Het Royal Grass-kunstgras oogt zo realistisch dat het nauwelijks te onderscheiden is van echt gras, terwijl het niet gemaaid, gesproeid of geverticuteerd hoeft te worden. Bovendien wordt het kunstgras nooit modderig of drassig. Het gras wordt gekenmerkt door wat kortere sprieten, waardoor het gazon een mooie pasgemaaide uitstraling krijgt. Onze installateurs hebben het kunstgras om de bestaande beuken in de tuin gelegd.

Hergebruik bestaande onderdelen

Als onderdeel van de herinrichting van de tuin hebben we een groot aantal onderdelen behouden of hergebruikt. Zo hebben we de sauna en buitendouche intact gelaten. Ook hebben we verschillende verhardingen en hagen behouden. Daarnaast hebben we bestaande kleiklinkers hergebruikt.

Technische installatie

De apparatuur die nodig is voor het zwembad hebben we grotendeels weggewerkt in de bestaande berging. Deze fungeert zodoende als technische ruimte, die plaats biedt aan de zwembadpomp en andere technische onderdelen.